Wat is Mortonse neuralgie?
Bij een Mortons neuroom (ook wel Mortonse neuralgie genoemd), heb je aanhoudende pijn in de voorzijde van je voet. Een neuroom is een goedaardig gezwel van een zenuw. Bij het Mortons neuroom zit de verdikking van het weefsel om de zenuw van een teen.
De zenuw waar het Mortons neuroom zit, loopt onder de band die de middenvoetsbeentjes in de voorvoet met elkaar verbindt. Meestal zit het Mortons neuroom tussen de derde en de vierde teen. De pijn voel je het meest tussen de boog van de voet en je tenen. Door uitstraling van de pijn kunnen de tenen gevoelloos aanvoelen. Soms lijkt het op kramp. De pijn wordt erger als je de voet samenknijpt of als de voet wordt ingedrukt. De pijn wordt minder bij zitten of liggen.
Oorzaken Mortons neuroom of Mortonse neuralgie
Mortonse neuralgie ontstaat meestal gewoon door irritatie, door grote druk op de voet en overpronatie. Strakke schoenen, hoge hakken en schoenen die weinig ondersteuning bieden, zorgen voor meer pijn en kun je het best vermijden.
Ontwikkeling van Mortons neuroom
Als Mortons neuroom in de beginfase is, veroorzaakt het alleen nog maar een lichte pijn en een branderig en tintelend gevoel en een kleine zwelling rond de derde of vierde teen. Het dragen van knellende schoenen zal Mortons neuroom verergeren. Na verloop van tijd wordt de pijn erger en veel mensen omschrijven de pijn alsof er een knikker in je schoen zit.
Behandeling van Mortons neuroom of Mortonse neuralgie
Omdat overpronatie vaak de oorzaak is van Mortonse neuralgie, zijn inlegzooltjes voor overpronatie de aangewezen inlegzolen voor de behandeling van Mortonse neuralgie. De zooltjes zorgen ervoor dat de voeten niet doorzakken en er geen druk op de middenvoetsbeentjes komt te staan omdat de middenvoetsbeentjes worden gespreid.
Mortons neuroom is goed te behandelen met onze aanbevolen zooltjes en genezing duurt ongeveer 2 tot 3 maanden. Heb je last van Mortonse neuralgie en wil je graag hoge hakken dragen? Dan zijn Footlogics High Heel Comfort de ideale inlegzooltjes om comfortabel te lopen.
- Gewichtstoename of zwangerschap
- Schoenen die de voeten te weinig ondersteuning bieden onder de voetboog
- Schoenen met een slappe hiel
- Andere voetklachten zoals hielspoor
- Staand beroep
Mortonse neuralgie operatie
Niemand staat te springen om zich te laten opereren. Maar als je langdurig last hebt van Mortonse neuralgie en de behandeling met steunzooltjes heeft niet geholpen, dan meldt je je vrijwillig bij de operatiekamer.
Hoe verloopt een Mortonse neuralgie operatie?
De operatie vindt plaats onder plaatselijke verdoving of je krijgt een ruggenprik. Dankzij de verdoving voel je helemaal geen pijn tijdens de operatie. De Mortonse neuralgie operatie duurt ongeveer vijftien minuutjes. Daarna ‘sta’ je alweer buiten.
De orthopedisch chirurg voert de operatie uit en zal een zogenaamde web-spice (sneetje) tussen de tenen maken. Via dit sneetje zoekt hij de verdikte zenuw op en verwijdert deze. Het sneetje wordt gehecht en de voet wordt verbonden met een drukverband. Het drukverband moet een paar dagen blijven zitten.
Na de Mortonse neuralgie operatie voorzichtig weer lopen
Meestal kun je binnen een week weer voorzichtig lopen. Het kan nog pijnlijk zijn maar daarvoor mag je pijnstillers gebruiken die de chirurg heeft voorgeschreven. Om het wondje goed te laten genezen mag de voet de eerste vijf dagen niet nat worden en leg je de voet wat hoger als je langere tijd gaat zitten.
Gaat het na een week goed? Dan mag je weer autorijden. Sporten mag je zelfs al na een week of zes.
Complicaties na een Mortonse neuralgie operatie
Hoewel deze ingreep voor een orthopedisch chirurg dagelijkse praktijk is, brengen alle operaties ook risico’s met zich mee. Er kan bijvoorbeeld een infectie optreden van de voet. Als je naast pijn, ook koorts krijgt, neem dan altijd contact op met je arts of het ziekenhuis.
- Gewichtstoename of zwangerschap
- Schoenen die de voeten te weinig ondersteuning bieden onder de voetboog
- Schoenen met een slappe hiel
- Andere voetklachten zoals hielspoor
- Staand beroep
Speciale inlegzooltjes
Inlegzooltjes moeten de voet ondersteunen onder het voetgewelf zodat de voet niet doorzakt en de middenvoetsbeentjes gespreid worden. Hiervoor kies je inlegzooltjes tegen overpronatie. Het voordeel van inlegzooltjes bij Mortons neuroom is dat het een betaalbare oplossing is, waarmee je tegelijkertijd veel andere voetklachten voorkomt en je gehele lichaamshouding verbetert.